Vicky and James have converted a cluster of former farm buildings into a superb, eco-friendly 21st century family home that won them the Ashford Borough Council 2009 Design Award for Building Conservation.

A wonderful vaulted kitchen/dining room lies at the heart of the house. Three walls are of exposed ragstone and the fourth composed of three sets of bi-folding doors that open into the garden

A wonderful vaulted kitchen/dining room lies at the heart of the house. Three walls are of exposed ragstone and the fourth composed of three sets of bi-folding doors that open into the garden

An arched door leads into the playroom

An arched door leads into the playroom

At one end of the kitchen, a staircase leads to the guest bedroom and en suite shower room

At one end of the kitchen, a staircase leads to the guest bedroom and en suite shower room

Perpendicular to the kitchen, a short corridor leads to the sitting and dining room

Perpendicular to the kitchen, a short corridor leads to the sitting and dining room

The informal sitting room leads into the second phase of the build: a cowshed donated by James’s father Michael. It is now a wonderfully spacious and bright dining room and formal drawing room with a staircase in one corner that leads to the master bedroom suite

The informal sitting room leads into the second phase of the build: a cowshed donated by James’s father Michael. It is now a wonderfully spacious and bright dining room and formal drawing room with a staircase in one corner that leads to the master bedroom suite

Standing proudly in the centre of the room are a Regency dining table and matching blue and white upholstered dining chairs – the former repro though you’d never guess – and the latter the real McCoy courtesy of Richard Tozer

Standing proudly in the centre of the room are a Regency dining table and matching blue and white upholstered dining chairs – the former repro though you’d never guess – and the latter the real McCoy courtesy of Richard Tozer

Above, the master bedroom and en suite nestles in the eaves of the building

Above, the master bedroom and en suite nestles in the eaves of the building

Accessed only from the formal sitting and dining room, the master bedroom enjoys privacy from the rest of the house

Accessed only from the formal sitting and dining room, the master bedroom enjoys privacy from the rest of the house

The family bathroom

The family bathroom

Children Katie and Harry’s rooms are both vaulted

Children Katie and Harry’s rooms are both vaulted

Katie has her own bathroom, accessed through a tiny child-sized doorway in her room. The floors are oak with – as elsewhere – underfloor heating powered by an air-source heat pump

Katie has her own bathroom, accessed through a tiny child-sized doorway in her room. The floors are oak with – as elsewhere – underfloor heating powered by an air-source heat pump

The traditional 16th century Kent threshing barn covers an area of some 350 square metres and features a soaring vaulted interior and truly breathtaking timberwork

The traditional 16th century Kent threshing barn covers an area of some 350 square metres and features a soaring vaulted interior and truly breathtaking timberwork

  • words:
  • pictures: David Merewether
  • styling: Lucy Fleming

Time To Shine

Liz Cruttenden has updated a much loved listed family home with her own skilled eye for interior design I’m not sure why this is, but country dwellers seem to use the back, or side entrances, to their homes rather than...

The G Plan Clan

A 20th century house in Rye has been made over with fabulous mid-century flair – groovy, baby In recent times, the ancient town of Rye has become something of a centre for home style, with lots of fabulous shops and...

Wild at Heart

Wedding florist, Becky Morris, celebrates the glories of the natural world in her village family house The morning drive through the springtime High Weald countryside, to this house in the village of Mayfield, is one of the most beautiful I’ve...