Audio visual specialists Philharmonic talk us through a custom Cinema Room created specially for a family home in Wandsworth

First, can you tell us a little about the background of this project?

“The cinema space was a key focus for the client. As a young family, they wanted somewhere they could all hang out together, enjoying films and TV. It also had to work for sport, with friends being invited round to watch the rugby on a regular basis.”

Did you encounter any challenges?

“The main challenge in the project was the requirement to maximise the available floor space, a principle applied throughout the whole house. The tanked concrete walls of the basement room meant that, to maximise the floor space, it was necessary to specify equipment which didn’t require lots of depth in the walls.”

The finished job:

“We selected slim and efficient speakers which helped us keep wall build up to a minimum, maximising the floor space.

The client’s interior designer specified a fabric for the walls which was not acoustically transparent. As a result, the speakers we specified for the surround sound channels had to be visible, fitted in the fabric rather than behind. We chose speakers with a soft fabric grille to blend with the wall treatment (pictured right).

Finally, we coupled the amazing speaker system with a 4k capable Sony projector, coupled with a Screen Research projection screen. This combination produces a stunningly detailed, bright and colourful image completing what is a phenomenal family entertainment room.”
philharmonicav.com

The house on the hill

With the help of a practice of skilled architects, the Elms have succeeded in creating a stunning multi-functional family space that works in perfect harmony with both their professional and home lives Garry and Camilla Elms had first glimpsed the...

Finding the light

Alex Jørgensen guides us around his Edwardian townhouse, a renovation project that he’s managed to complete in just one year It was a Monday in November and despite some unseasonably good weather recently, the rain had settled in today. Nevertheless...

The best laid plans

The Surrey Homes house writer shows us round her own home – which didn’t turn out as she expected, but better The whole reason we were moving was to get a ‘social kitchen’ like all the lovely ones I’ve seen...