Miscellanea show us how to breathe new life into a historical kitchen while respecting and enhancing original features

What was the brief behind this project?

Our clients’ main criteria was that as well as being fully functioning – offering all practical appliances required – their kitchen should also embrace the property’s history, whilst being timeless, quirky, and most of all an enjoyable space to be in!

Were there any existing elements that you needed to work with?

We were advised at the very start that there were two governing factors to consider when redesigning the kitchen; we had to incorporate a triple-glazed wall unit from the house’s original butler’s pantry, and we needed to address access to the boiler, which was sited behind an uninspiring panel within the old fireplace.

How did you address these challenges?

We took inspiration for the kitchen cabinet design from the glazed butler’s pantry wall unit, selecting simple shaker units so that the whole kitchen tied together nicely with the original piece. Meanwhile, we incorporated a removable shelving unit to provide access to the boiler, which was a great solution as it also supported the aged oak bistro tabletop and created a unique focal point.

How was lighting this kitchen managed?

We added a new bay window to create a sense of depth around the sink area and bring in extra natural light. For practicality, new track lighting was added when the original tongue and groove ceiling was removed, replastered, and redecorated. And we also highlighted the bistro table, setting the scene for casual dining with a simple industrial pendant light 

How did you create such a sense of flow between the kitchen and dining areas?

We used hardwood flooring throughout to fuse together the two spaces and were careful with our colour palette – using the same shades in both rooms to unify them. For example, a William Morris papered finish was added to the interior of the original glazed wall cabinet to match the feature wall of the dining room.

Visit miscellanea.co.uk

The house on the hill

With the help of a practice of skilled architects, the Elms have succeeded in creating a stunning multi-functional family space that works in perfect harmony with both their professional and home lives Garry and Camilla Elms had first glimpsed the...

Finding the light

Alex Jørgensen guides us around his Edwardian townhouse, a renovation project that he’s managed to complete in just one year It was a Monday in November and despite some unseasonably good weather recently, the rain had settled in today. Nevertheless...

The best laid plans

The Surrey Homes house writer shows us round her own home – which didn’t turn out as she expected, but better The whole reason we were moving was to get a ‘social kitchen’ like all the lovely ones I’ve seen...